Съобщение

Съобщение

12.11.2020 г.

Уважаеми родители,

Намираме се в условията на обявена сложна извънредна епидемична обстановка. Към настоящия момент (и дано да продължи така) в нашето училище няма болни от COVID-19 ученици, учители и работници или карантинирани. Въпреки проведената присъствена родителска среща на 15.09 и следващи разговори с всеки от вас, като директор, искам да ви уведомя още веднъж какво сме направили в училище, за запазване здравето на учещите и работещите:

1. Всяка паралелка в училище се обучава в условията на целодневна организация на учебния ден (ЦОУД) отделно от останалите в своя класна стая.

В начален етап ЦОУД е организирана по втори вариант - всеки учител сам води самоподготовката по предметите, които преподава.

В прогимназиален етап ЦОУД е организирана по първи вариант с 1 сборна група група от учениците от двете паралелки. Въпреки, че групата е сборна, провежданите часове след обяд – организиран отдих, самоподготовка и дейности по интереси за всяка паралелка се провеждат отделно от различни учители – единият е учителят в групата за ЦОУД, а вторият е учител, преподаващ учебни предмети в прогимназиален етап.

2. На всеки влизащ в училище задължително на входа:

- се мери температурата с термокамера. Измерената температура се записва в специален дневник ежедневно.

- се поставя дезинфектант на ръцете.

3. Във всяко помещение в училище редовно по график се прави дезинфекция, през междучасията се проветряват стаите. Задължително се дезинфекцират приборите и посудата, масите и столовете в ученическия стол. Дезинфекцират се клавиатурите и мишките на компютрите в компютърния кабинет преди всеки учебен час по компютърно моделиране и информационни технологии. За всички тези дейности се водят чек-листи от длъжностните лица.

4. След ползване на тоалетна и след влизане в класната стая след междучасие се поставя дезинфектант на ръцете на учениците.

5. Не се резрешава на учениците да ползват общи учебни пособия.

6. В санитарните възли са осигурени топла вода, течен сапун и хартиени кърпи за подсушаване на ръцете.

7. Учениците закусват и обядват в ученическия стол при следните условия:

- при влизане задължително си мият ръцете с топла вода и сапун, подсушават ги с хартиени кърпи, поставя им се дезинфектант

- учениците от всяка паралелка се хранят заедно и отделно от останалите

- предварително на учениците е сервирана храната с цел предотвратяване на струпването на гишето

- не се допуска струпване на всички ученици в ученическия стол

8. В санитарните възли и в умивалното помещение на ученическия стол са осигурени кошове с капак за поставяне на използваните хартиени кърпи. Такива кошове са поставени и в двата коридора за изхвърляне на употребявани маски.

9. Коридорите и фоаета в училищната сграда са разчертани с цел по-лесното придвижване при спазена дистанция.

10. Училищните автобуси също се дезинфекцират и в тях пътуващите ученици и учители носят маски.

11. До сега учениците бяха с маски само в общите помещения в училищната сграда, а от 11 ноември въведохме изискването да са с маски целодневно във всички помещения и в училищния двор.

12. Сменихме отоплението в учебните стаи и в учителската стая, за да бъде по-топло, да няма замърсяване на въздуха и да се освободи повече място. Това стана с помощта на кмета на община Шабла Мариян Жечев, за което му благодарим.

13. В училище имаме приети Мерки за намаляване на рисковете от разпространение на COVID-19 на територията на училището, с които периодично запознаваме учениците, провеждаме инструктажи и с работещите.

14. Поставили сме нагледна информация във фоаетата и в ученическия стол как да се предпазим от зараза, а в умивалните помещения – правилата за миене на ръце. Обособихме помещение за заразно болни.

15. Имаме целодневна охрана, като охранителите не разрешават влизането на външни лица в училищната сграда.

16. Спазваме всички указания на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието и науката.

Като родители ви молим:

1. Да осигурите чисти маски за детето си всеки ден и да му обяснявате как да ги носи

2. Да дадете на детето си бутилка с вода, която може да бъде пълнена и в училище. Съгласно изискване на РЗИ не се разрешава пиенето на вода направо от шадравана. Водата е годна за пиене, но ако се напълни в бутилка или чашка.

3. Ако решите да дадете приготвени в къщи закуски на детето си, трябва надлежно да бъдат опаковани и подготвени за консумация при спазване на хигиенни изисквания. Да уведомите детето си да ги консумира само в голямото междучасие и в междучасието след обяд. Закуските да бъдат съобразени със здравословните изисквания и с тези по Наредба № 8 от 4 декември 2018 г. на министерството на земеделието, храните и горите.

4. Да обясните на детето си да не разменя бутилки с вода, закуски, част от обяда и др. храни със свои съученици.

5. Да обяснявате на детето си, че е длъжно да спазва необходимите хигиенни правила в училище, в училищния двор и в училищния автобус, както и нормите за поведение.

6. Да ограничите контактите на детето си с други хора, особено на места, където има струпване на такива.

7. При здравословен проблем веднага да се обадите на личния лекар, а след това на класния ръководител като съобщите поставената диагноза. Да не изпращате на училище дете със здравословни проблеми.

Уведомяваме Ви, че при преминаване към обучение от разстояние в електронна среда ще ползваме платформата Google G suite за образованието. На учениците от 4 до 7 клас са раздадени потребителските имена и паролите и им е показано как да влязат в класната стая. Вие като родители имате задължението да осигурите дигитално устройство за детето си.

Нека всички спазваме приетите правила, за да бъдем здрави!

Маргарита Тодорова

Директор на ОУ „Св. Кл. Охридски“

с. Дуранкулак